Wat een doop precies allemaal inhoudt, is een zeer moeilijke vraag. Dus voordat we je een antwoord kunnen geven, scheppen we graag wat meer context door eerst enkele eenvoudigere vragen te beantwoorden.


Wie zijn wij?

Onze namen zijn Luca Vandenbussche en Tom Cardoen en wij zijn de schachtentemmers van Chemica voor het academiejaar 2023-2024. Wij maken deel uit van het praesidium van Chemica. Bovendien bekleedt Luca ook de functie Vice-praeses van de vereniging.


Waarom zou ik me laten dopen?

Het is een uitgelezen kans om je aan te sluiten bij een studentenvereniging in dit geval Chemica. Je krijgt zo de kans om talloze nieuwe vriendschappen te smeden die je voor de rest van je studentenleven zal meedragen. Ook mag je na de doop officieel aanwezig zijn op onze cantussen.


Wat is dan een cantus?

Op een cantus worden er tezamen liederen gezongen en pintjes of eigen (non-alcoholische) drank gedronken. In deze gezellige sfeer met enkel gedoopte vrienden worden er naast de (valse) zang en het consumeren van de goudgele drank ook af en toe entertainende opdrachtjes uitgevoerd.


Wat gebeurt er tijdens een doop?

De doop betekent het einde van het feutenbestaan. Na een geslaagde doop word je officieel benoemd tot schacht. Een feut is een persoon die geïnteresseerd is om zich te laten dopen. In de weken voor de doop zullen feuten gezamenlijk leuke opdrachtjes uitvoeren om elkaar en de vereniging wat beter te leren kennen. 

De avond van onze doop gebeurt in 2 delen. We gaan hier geen leugens vertellen, want zoals je als lezer waarschijnlijk wel weet, worden de feuten tijdens een doop vuil gemaakt. Dit gebeurt tijdens het eerste gedeelte. Het tweede deel vindt plaats gedurende de doopcantus. Hier worden nog enkele gezamenlijke opdrachten uitgevoerd, vooraleer de feuten officieel tot schacht benoemd worden.


Wat is een doop niet?

Met recente gebeurtenissen en allerlei artikelen vinden wij het nodig om enkele mythes te ontkrachten:

  • Onze doop duurt geen volledige week, het duurt slechts één avond. We verwachten overigens niet dat je hiervoor lessen moet missen. Ook de opdrachten in de periode voor de doop kunnen telkens uitgevoerd worden na de lessen. Er wordt ook al eens gezegd dat dopen gelijk staat met slechte punten, maar ook dit is enkel en alleen een mythe. 
  • Een doop dient niet om mensen te kleineren. Ons enige doel is om jullie een leuke ervaring en nieuwe vrienden te bezorgen.
  • Het is geen opportuniteit voor ons om jullie te dwingen van alles te laten eten. Alles dat zal gegeten worden, zal door ons voorgeproefd worden. 
  • Tijdens een doop is alcohol ten strengste verboden voor zowel de feuten als de doopmeesters/meesteressen. Enkel tijdens de doopcantus mogen feuten op eigen initiatief een pintje consumeren, wij mogen en zullen feuten hiertoe niet verplichten. Verder mogen wij als verantwoordelijken tijdens de gehele doop geen alcohol aanraken.
  • Tevens moeten wij en elke officiële vereniging van Gent ons houden aan het Doopdecreet. Hierin staan alle regels in detail uitgelegd wat kan/mag en ook wat verboden is. Het doopdecreet kan je raadplegen via onderstaande link.Wat moet ik doen om me te laten dopen?

Op onze sociale media, Facebook en Instagram, alsook via de onderstaande link, vind je het inschrijvingsformulier om je in te schrijven. De deadline voor het inschrijven ligt op maandag 16 oktober om 14u. Indien je dit leest na deze deadline kan je ons bereiken via messenger: Luca Vandenbussche en Tom Cardoen. Indien je nog andere vragen hebt omtrent de doop of omtrent Chemica kan je ons ook altijd bereiken via volgend emailadres: chemica.schachtentemmer@gmail.com.